Dossier barbecue

Al wat je nodig heb voor zomerse dagen, buiten wat vrienden, familie en zon:

en daarna panna cotta als dessert... Wat moet dat nog meer zijn?

Mojito

Ingrediënten (per glas):

  • ½ limoen
  • 10 blaadjes verse munt
  • 1 koffielepel rietsuiker
  • 5 cl witte rum
  • Sodawater
  • Crushed ice

Bereiding:

  • Snijd de halve limoen in stukjes en doe ze samen met de muntblaadjes in het glas.
  • Bestrooi met rietsuiker en gebruik een stamper zodat de sappen van de muntblaadjes en limoenstukjes er goed uitkomen.
  • Vul het glas tot halverwege met ijs.
  • Giet de rum en het sodawater in het glas.
  • Goed roeren totdat alles goed is gemengd.
  • Decoreren met een takje munt en een rietje.

Alcoholvrije mojito

Ingrediënten:

  • 100 ml Sprite of Sevenup
  • 100 ml sodawater
  • 1 limoen
  • 10 blaadjes verse munt
  • 1 koffielepel rietsuiker

Bereiding:

  • Snij de limoen in stukjes en doe ze samen met de muntblaadjes in het glas.
  • Bestrooi met rietsuiker en gebruik een stamper zodat de sappen van de muntblaadjes en limoenstukjes er goed uitkomen.
  • Vul het glas tot halverwege met ijs.
  • Giet de Sprite of Sevenup en het sodawater in het glas.
  • Goed roeren totdat alles goed is gemengd.
  • Decoreren met een takje munt en een rietje.
⇧ terug

Spekjes gevuld met gedroogde pruimen of bananenblokjes

Ingrediënten:

  • Sneetjes mager ontbijtspek
  • Gedroogde pruimen
  • Bananen

Voorbereiding:

  • Leg (op de helft van het spek) op elk sneetje ontbijtspek een gedroogde pruim en rol op. Prik vast.
  • Snij de bananen in blokjes van ±2 cm. Leg (op de andere helft van het spek) op elk sneetje ontbijtspek een blokje banaan en rol op. Prik vast.

Bereiding:

  • Bak in een pan, of op de BBQ.
⇧ terug

Gazpacho (@ Colruyt)

Ingrediënten:

  • 4 tomaten
  • 1 rode paprika
  • ½ komkommer
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Een snuifje cayennepeper
  • Zout

Voorbereiding:

  • Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze 10 sec in heet water dompelt), ontpit en snij in blokjes.
  • Verwijder de witte zaadlijsten en pitjes van de paprika en snij in blokjes.
  • Schil de komkommer en snij in blokjes.
  • Pers de knoflook fijn.

Bereiding:

  • Mix de tomatenblokjes met de paprikablokjes, komkommer, look, 2 glazen water en 2 eetlepels olijfolie.
  • Kruid met cayennepeper en zout.
⇧ terug

Patatas bravas

Ingrediënten:

  • 600 gr vastkokende aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Paprikapoeder, rozemarijn, tijm, zeezout, peper

Voorbereiding:

  • Boen de ongeschilde aardappelen en snij in stukjes van ±2 cm.
  • Pers de knoflook en meng met de kruiden en olijfolie.

Bereiding:

  • Doe de aardappelen in een grote ovenschaal en verdeel er het kruidenmengsel over. Roer goed.
  • Schuif gedurende 30 à 45 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Tip: als de aardappelen te bruin worden, bedek dan met een vel aluminiumfolie.
⇧ terug

Slaatje van champignons en garnalen

Ingrediënten:

  • 250 gr champignons
  • 250 gr garnalen
  • Mayonaise
  • Citroensap
  • Hardgekookt ei
  • Fijngehakte peterselie

Voorbereiding:

  • Snijd de rauwe champignons in kleine stukjes en vermeng ze met een weinig citroensap en de garnalen.
  • Snij het hardgekookte ei in stukjes.

Bereiding:

  • Breng het champignon-garnalenmengsel op smaak met mayonaise.
  • Meng met de stukjes ei en de fijngehakte peterselie.
⇧ terug

Rijsthapje met nootjes (@ Colruyt)

Ingrediënten:

  • 250 gr basmatirijst
  • 2 lente-uitjes
  • 2 takjes selder
  • 2 wortelen
  • 3 eetlepels rozijntjes
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels amandelschilfers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • ½ potje verse dille
  • Peper en zout

Voorbereiding:

  • Snij de lente-uitjes in ringetjes.
  • Snij de selder en wortelen in blokjes.
  • Snipper de dille fijn.

Bereiding:

  • Verhit de olijfolie in een kookpan. Bak de rijst met de pijnboompitten en de amandelschilfers al roerend 3 minuten, tot de rijst doorzichtig wordt en de noten lichtbruin kleuren.
  • Voeg ½ liter water, selder, wortelen, rozijntjes, lente-uitjes, het verkruimelde bouillonblokje, peper en zout toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Roer er de dille onder en dien op.

Tip: ook koud zijn deze rijsthapjes om van te smullen!

⇧ terug

Eitjes gevuld met zalm en dille

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 100 gr gerookte zalm
  • 3 takjes dille
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Peper en zout

Bereiding:

  • Kook de eieren in ca. 9 minuten hard. Laat de eieren schrikken en pel ze.
  • Halveer de eieren in de lengte, druk het eigeel eruit en prak dit fijn met een vork.
  • Snij de zalm in reepjes.
  • Was de dille en hak deze fijn, maar houd 1 takje apart voor de garnering.
  • Meng de dille met het eigeel door de mayonaise en breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de halve eieren met het eigeelmengsel, verdeel de zalm erover en garneer met dille.
⇧ terug

Kippenbillen in sinaasmarinade (@ Colruyt)

Ingrediënten:

  • 8 kippendrumsticks
  • 1 teentje knoflook
  • 5 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 eetlepels glutenvrij sojasaus (of ketjap)
  • 3 eetlepels honing
  • Een mespuntje cayennepeper, 1 koffielepel korianderbolletjes, nootmuskaat, peper en zout

Voorbereiding:

  • Pers het knoflookteentje
  • Plet de korianderbolletjes tussen 2 lepels

Bereiding:

  • Maak de sinaasmarinade: meng het fijngeperste knoflookteentje met het sinaasappelsap, de glutenvrije sojasaus en de honing. Kruid met cayennepeper, de geplette korianderbolletjes, nootmuskaat, peper en zout.
  • Maak enkele insnijdingen in de kippendrumsticks. Verdeel er de sinaasmarinade over en laat enkele uren marineren in de koelkast. Keer de kippendrumsticks regelmatig om.
⇧ terug

Kruidige mini-hamburgers (@ Colruyt)

Ingrediënten:

  • 300 gr gemengd gehakt
  • 1 sjalot
  • 1 sneetje oud glutenvrij brood
  • 1 ei
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel koriander
  • Peper en zout

Voorbereiding:

  • Plet de koriander fijn
  • Snipper de sjalot fijn

Bereiding:

  • Meng de fijngesnipperde sjalot met het gehakt, het verkruimelde brood, het ei, de komijn, de koriander, peper en zout.
  • Rol balletjes van het gehakt en duw ze plat tot mini-hamburgers.
⇧ terug

Panna cotta

Ingrediënten:

  • 1 sinaasappel
  • 3,5 dl volle melk
  • 2 dl room
  • 4 gelatineblaadjes (1,6 g elk)
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 1 vanillestok

Voorbereiding:

  • Splijt het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de zwarte pitjes uit.
  • Rasp de schil van de sinaasappel tot u 1 koffielepel geraspte schil hebt.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.

Bereiding:

  • De avond voordien: breng de melk, de room, de honing, sinaasrasp, het vanillestokje en de zwarte pitjes aan de kook. Roer af en toe met een houten lepel.
  • Neem de pot van het vuur van zodra de bereiding begint te koken en laat wat afkoelen. Haal er het vanillestokje uit en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes op in de bereiding. Roer goed om.
  • Giet in potjes en zet koel weg tot de volgende dag.
  • Werk af naar keuze (vb. met coulis, fruit, glutenvrije koekjes, ... ).
⇧ terug
Restaurant Belfort - Gent