Pastadeeg voor vellen: canneloni of lasagne

Pastadeeg is eenvoudig zelf te maken, met als basisregel: 1 ei per 100 g bloem.

Ingrediënten:

  • 500 g glutenvrije bloem
  • 5 eieren
  • eventueel tot 2 soeplepels koud water (enkel indien het deeg te droog wordt, en per halve koffielepel toevoegen)

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, dus eitjes paar uur vooraf uit de koelkast halen!

werkwijze:

  • Alle bloem in een diepe schaal, kuiltje in het midden, en breek hierin de hele eieren.
  • Met vork bloem/eiermengsel loskloppen; neem telkens een beetje bloem mee, tot het ei ongeveer opgeslorpt is (er is nu nog veel bloem over).
  • Kneed met de hand in de kom tot alle bloem meeverwerkt is.
  • Bestrooi een werkvlak royaal met bloem en kneed zo'n 10 min. stevig door, tot je een glanzend-elastische bol bekomt. Als het kleeft aan je handen dan is het nog niet goed: bestrooi met een weinig bloem en kneed verder. Als het brokkelt bij bewerken dan is het iets te droog: voeg een half koffielepeltje water bij en blijf kneden, en herhaal indien nodig. Gooi af en toe de deegbal op het aanrecht: dat is goed voor de elasticiteit, én je kunt je eens lekker afreageren.
  • Rol in worstvorm, wikkel in vershoudfolie en laat ½ uur rusten.
  • Snij telkens ¼ deel af en laat de rest bedekt: rol heel dun uit op een goed met bloem bestoven werkvlak en snij hiervan repen vellen ter grootte van de te gebruiken schaal. Bestuif ze met bloem; voor direct gebruik en voor pasta met vulling: niet laten drogen!
  • Kook de bladen apart of max. per 2 stuks (anders gaan ze kleven) in zeer ruim water met zout in 1 à 2 minuten beetgaar (zijn supersnel klaar), en leg ze op een zuiver doek om wat te drogen tot ze allemaal gekookt zijn.
  • Leg vulling naar keuze op een deel van een velletje lasagne (en rol op voor canneloni), leg in vuurvaste schotel, bestrooi met harde kaas en nootjes boter naar keuze, effe onder de grill.


Enne ... wist je dat in Italië ook een soort canelloni gemaakt wordt van héél dunne pannenkoekjes: crespelle? Deze vind je ook in deze lijst of in het bakboek.

smakelijk!
groetjes, Anita