Tortino met prei en spekjes

Een Italiaanse tortino doet denken aan een Spaanse frittata, maar dan in de oven ipv de pan gebakken.  Eet ze als hoofdmaaltijd, snelle hap, tv-snackje of aperitiefhapje.

Voor een springvorm van 24 cm of een flanvorm, en 2–3 personen.

Ingrediënten:

  • 100 gr rijst
  • 100 gr gemalen gruyère
  • 2 hele eieren of 2 eiwitten
  • 2 preien
  • 100 gr bacon
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  • Kook de rijst in licht gezouten water. Laat uitlekken en vermeng met driekwart van de gemalen kaas en de losgeklopte eieren of eiwitten.
  • Leg bakpapier in de springvorm van 24 cm.
  • Schep er het rijst-kaas-ei(wit)mengsel in, druk goed aan, bestrooi met peper.
  • Bak de rijstbodem in 10 min in een voorverwarmde oven op 200° (heteluchtoven).
  • Snij de prei in fijne ringetjes; stoof 5 min in een brede pan of wok in olijfolie.
  • Snij de bacon in fijne reepjes; voeg bij de prei, laat knapperig bakken.
  • Schep het prei/baconmengsel op de bodem, bestrooi met de rest van de kaas.
  • Bak in 15 min in het midden van de oven op 200°.

Variaties:

  1. witlof en nootham

  2. champignons en ham

  3. restjes ham en spaghettisaus

  4. scampi, restjes vis en tomaat of venkel

  5. restjes kip en ananas met curry

  6. savooi en spekjes