Crespelle: Italiaanse pannekoekjes voor hartige vulling

Crespelle zijn een Italiaanse variant van onze pannenkoeken en bestemd voor hartige vullingen. Ze worden naargelang de vulling opgerold (voor canneloni-achtige gerechten) en in een vuurvaste schotel in de oven gebakken, dan wel gevouwen en in de pan gebakken. Ze worden best opgediend met een frisse groene of bonte salade.

Recept voor 12 stuks.

Basisrecept (flensjes)

Ingrediënten:

  • 200 gr Nogluten
  • 3 eieren
  • 220 ml melk of sojamelk zonder toevoeging van suiker of zout
  • 175 ml water
  • 3 à 4 soeplepels boter
  • snuifje zout

Werkwijze:

  • Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje, en klop de hele eieren met het zout.
  • Giet melk en water al roerend bij, klop (of mix) tot een glad beslag.
  • Laat 2 uur rusten. Roer het beslag door net voor gebruik, voeg eventueel wat water bij.
  • Verhit een weinig boter in een koekenpan van ±18 cm doorsnede, en bak goudbruine, dunne flensjes.
  • Verwarm de oven voor (voor canneloni-achtige recepten) of zet bakpan even terzijde (voor onderstaande recept).

Met ham/kaas vulling en paddenstoelenmengeling:

Ingrediënten vulling:

  • 12 sneden ham
  • 12 sneetjes gruyère

Ingrediënten roerbak:

  • 2 bakjes Italiaanse paddestoelenmengeling
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie extra vierge
  • sap van ½ limoen of citroen
  • zwarte peper

Voor de afwerking:

  • Fijngesneden (platte, Italiaanse) peterselie
  • Licht sausje van zure room of vinaigrette met balsamico-azijn
  • Een pittige groene of bonte salade

Werkwijze:

  • Maak de crespelle volgens het basisrecept en zet de bakpan even terzijde.
  • Borstel de paddestoelen, was ze niet.
  • Pel de teentjes knoflook en plet ze met een vork.
  • Beleg elke crespella met 1 snede ham, en leg 1 sneetje gruyère op de helft van de ham, en vouw flensje dicht.
  • Verhit een weinig boter in de bakpan van de crespelle, en bak telkens 2 dichtgevouwen crespelle per keer in de koekepan.
  • Bereidt ondertussen de paddestoelen:
    • Wrijf een ruime (wok)pan in met de geplette lookteentjes en giet olijfolie in de pan tot de bodem bedekt is.
    • Roerbak de paddestoelen.
    • Besprenkel met limoensap en zwarte peper.
    • Roerbak tot er geen vocht meer in de pan is.
  • Verwarm de borden voor.
  • Serveer per bord 1 gevuld flensje met 1 schep paddestoelenmengeling, bestrooi met de peterselie.
  • Dien op met de salade.