Quiche met witloof en spekjes

Quiches zijn helemaal niet moeilijk, vooral daar de deegbodems vooraf klaargemaakt kunnen worden. Vermits quiches volwaardige maaltijden zijn kunnen ze perfect dienen als hoofdgerecht (geef er een frisse salade bij, eventueel vooraf een lichte soep), als hartig tussendoortje, als verrassend voorafje (opgediend als mini-quiches in kleine taartvormpjes), of lauw (en zelfs koud) opgediend... quiches zijn altijd feestelijk lekker!

Op zich zit de ‘glutenvrije stap’ hier in de deegbodem — je kan dus makkelijk elders gevonden recepten toepassen (de traditionele Quiche lorraine, of eentje met gerookte zalm, of ... ), zolang je geen domme dingen doet met de vulling (verkeerde bloem, of melk als je lactose-intolerant bent): maar als er voor een andere vulling gekozen wordt, lees dan toch even de tips onderaan dit recept.

Ingrediënten:

  • 200 gr glutenvrij kruimeldeeg (zie basisrecept), of glutenvrij croissantdeeg (zie Bakboek)
  • 200 gr glutenvrije magere spekblokjes of (noot)ham
  • 1 sjalotje
  • 3 struikjes witloof
  • 3 gekookte aardappelen
  • 3 eieren
  • 1 dl room (getest met Ballade so light)
  • 75 gr gemalen kaas
  • 1 borrelglaasje water of glutenvrij blond bier (zie merkartikelenlijst)
  • 2 eetlepels boter (getest met Fama)
  • gehakte bieslook
  • kerriepoeder
  • peper en zout

Werkwijze:

  • Laat de spekblokjes goed uitbakken in een pan zonder vetstof. Giet overtollig spekvet weg. Zet de spekblokjes even aan de kant.
  • Laat in dezelfde braadpan de helft van de boter smelten. Fruit daarin de fijngesnipperde sjalot glazig.
  • Snij de witloofstruikjes in fijne ringetjes. Doe ze bij de sjalot en roerbak ze 2 minuten. Giet er het bier of water bij.
  • Laat de groenten 5 minuten zacht stoven in de open pan. Laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet. Snij de aardappelen in schijfjes.
  • Klop de eieren los met de room, de gemalen kaas, een snuifje kerriepoeder, peper en zout.
  • Rol het deeg lichtjes uit. Bekleed er een ingevette taartvorm mee. Prik de bodem hier en daar in met een vork. Voorbakken gedurende 15 minuten op 160°
  • Bedek de bodem met aardappelschijfjes. Schep er het uitgelekte witloof en de spekblokjes op. Giet er het losgeklopte eiermengsel over.
  • Bak de quiche in ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven op 160° C.
  • Werk af met gehakte bieslook, dien op.

Opmerkingen voor dit recept:

  • liever minder zout? vervang de spekblokjes door magere (noot)ham, of verrassend lekker: met (restjes) vis zoals zalm, tong, kabeljauw, …
  • witloof en spekjes kunnen ook vervangen worden door prei en (noot)hamblokjes.

 Opmerkingen voor alle quiches:

  • Laat de vulling altijd goed uitlekken, zoniet verzamelt het overtollige vocht zich op de bodem waardoor de bodem scheurt, lekt en klef wordt.
  • Zet in elk geval de gevulde bodem altijd meteen in een voorverwarmde oven, zodat het bakproces onmiddellijk kan beginnen.
  • Quiches die lauw of koud worden geserveerd, kunt u beter zo snel mogelijk ontvormen (na 5 minuten) en verder laten afkoelen op een rooster: zo blijft het deeg wederom knapperiger.
  • Verwarmen van afgewerkte quiches:
    • in de microgolfoven met crisp-plaat: crisp reheat – stand 3: quiches en hartige taarten,
    • in de heteluchtoven: boven- en onderwarmte, niveau 3, 180° Celsius ± 30 min.
Damhert nieuw