Klaaskoeken (of voor de Westvlamingen: Koekemans te peerde)

Recept voor 10 à 12 stuks.

Ingrediënten:

  • 500 gr glutenvrije bloem (getest met Nogluten)
  • 15 gr droge of 40 gr verse gist
  • 2 à 3 soeplepels lauw water voor de gistoplossing
  • 3 dl lauwe (soja)melk
  • 50 gr boter of margarine
  • 50 gr suiker
  • 1 ei
  • ½ koffielepel zout of minder
  • 1 eiwit om te bruinen

Werkwijze:

  • De gist met 2 eetlepels suiker oplossen in 2 à 3 soeplepels lauw water.
  • In een pannetje melk, boter en de rest van de suiker lauw laten worden.
  • Doe de bloem in een diepe mengkom, maak een kuiltje in het midden. Giet de gistoplossing en het ei erin. Meng even met de bloem.
  • Strooi zout op de rand indien je zout wil gebruiken.
  • Voeg geleidelijk het melk-suiker-botermengsel toe terwijl je het met de kneedhaken van de handmixer mengt tot een glad beslag.
  • Laat een 30tal minuten afgedekt rijzen.
  • Kneed het deeg een tweede maal. Vorm bolletjes van ±50 gr die je platrolt, of gebruik vormpjes (Klaas, Paashaas …), en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat 30 min rijzen.
  • Bestrijk met losgeklopt ei (voor een glanzend korstje).
  • Plaats een vuurvast schaaltje water in de oven, verwarm voor op 160°.
  • Bak ±20min op 160° in de (warmelucht)oven, bakplaat in het midden.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Tip:

  • Na het tweede kneden maar vóór je de vormpjes maakt, kun je parelsuiker, rozijnen of stukjes chcolade toevoegen, en je bekomt heerlijke koffiekoeken.
  • Dit deeg leent zich ook goed voor het bereiden van fruittaartbodems.