Gistwafels op grootmoeder's wijze

Recept voor zo'n 24 wafels.

Ingrediënten:

  • 500 gr bloem (getest met Nogluten)
  • 4 dl melk (getest met Provamel sojamelk)
  • 2 dl water — spuitwater maakt de wafels lichter verteerbaar
  • 4 eieren
  • 150 gr boter (getest met lactosevrije Sparboter)
  • 50 gr griessuiker
  • 10 gr droge of 25 gr verse glutenvrije gist (getest met droge Bruggeman gist)
  • ½ koffielepel zout
  • 1 à 2 pakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels (30 ml) olie bakken en braden (getest met Spar maïskiemolie)
  • beetje olie om de bakplaten van het wafelijzer in te smeren

Werkwijze:

  • Lost de gist met een eetlepel suiker op in een ½ kopje lauw water.
  • Giet de bloem in een diepe kom, maak in het midden een kuiltje en doe hierin de eierdooiers, de suiker, de vanillesuiker en de gistoplossing.
  • Klop de eiwitten stijf met het zout.
  • Laat de melk en boter lauwwarm worden, en giet dit mengsel met de olie zachtjes bij het bloemmengsel.
  • Meng het omringende meel met de kneedhaken van de handmixer bij de vloeistof. Vermeng alles tot een homogeen beslag (en zorg dat er zeker geen bloem meer aan de bodem kleeft) terwijl het stijfgeslagen eiwit wordt toegevoegd.
  • Laat het deeg op een warme plaats rijzen gedurende 30 min, afgedekt met een keukenhanddoek.
  • Onderbreek het rijzen door het deeg heel licht en kort te herkneden met de kneedhaken van de handmixer (stand 1), en laat opnieuw rijzen tot het deeg het dubbele van de omvang weer bereikt heeft.
  • Laat het wafelijzer heet worden (getest met Tefal wafel/croque monsieur stand 3 à 4) en strijk met een borsteltje olie op de platen van het wafelijzer. Schep het deeg erin, bak de wafels goudbruin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Damhert nieuw