Bruschetta basisrecept en toebereidingen

Bruschetta is een traditionele Italiaanse antipasta die mogelijk teruggaat tot de Romeinen. De naam betekent ‘geroosterde’ (onderverstaan: snede brood), en in zijn eenvoudigste vorm is het geroosterde ciabatta, ingewreven met knoflook terwijl het nog heet van de grill is, en dan besprenkeld met een goede kwaliteit extra vierge olijfolie. Maar vaak krijg je bruschette (meervoud!) ’s avonds als een soort tapas in de bar bij je glas wijn, met een tomatensaus erop waardoor ze erg lijken op het Catalaanse ‘pa amb tomàquet’ (letterlijk ‘brood met tomaat’).

Gebruik oud brood dat zwaar genoeg is om te voorkomen dat de olie erdoorheen druipt!

Basisrecept bruschetta

Ingrediënten:

  • rest glutenvrij ciabatta brood in 4 sneden
  • 1 teentje knoflook
  • extra vierge olijfolie

Werkwijze:

Grill of rooster het brood knapperig. Snij het knoflook doormidden en wrijf met de snijkant over beide kanten van de sneden warm brood. Sprenkel de olijfolie over de bruschette en geniet!

Bruschetta met tomaat en basilicum

Ingrediënten:

  • 4 rijpe tomaten
  • 1 eetlepel basilicum fijngesneden (sliertjes)
  • 4 bruschette volgens basisrecept
  • (zee)zout en peper

Werkwijze:

Meng de grof gehakte tomaten met basilicum, en voeg peper en zout toe naar believen. Beleg de bruschette met dit mengsel.

Bruschetta met wilde paddestoelen

Werkwijze:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gr wilde paddestoelen (bvb Porcini, of ‘Italiaanse mengeling’ bij Delhaize)
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel verse tijm gehakt
  • 4 bruschette
  • (zee)zout en peper

Werkwijze:

  • Verhit de olie in een grote koekenpan.
  • Voeg zo veel van de paddestoelen toe dat de bodem net bedekt is en bak ze al roerend op hoog vuur. Voeg zout en peper toe. (Als de paddestoelen waterig worden, ga dan door met roerbakken tot het vocht verdampt is.)
  • Voeg wat knoflook en tijm toe en roerbak alles nog een minuut. Doe het mengsel in een kom.
  • Herhaal het proces met de rest van de paddestoelen als die er nog zijn.
  • Schep over de bruschette en dien warm op.

Bruschetta met aubergine

Ingrediënten:

  • 2 grote aubergines, in plakken gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • extra vierge olijfolie
  • sap van 1 kleine citroen
  • 3 eetlepels munt, grof gehakt
  • 4 bruschette
  • (zee)zout en peper

Werkwijze:

  • Verhit een grill (of zet een tefalpan op het fornuis).
  • Leg een paar plakken aubergine op de plaat; draai ze om tot ze zacht en gaar zijn.
  • Meng knoflook, olie, citroensap en munt, voeg peper en zout toe. Doe het mengsel in een schaal, en leg de plakken aubergine erin. Marineer ze 30 minuten.
  • Beleg elke bruschetta met een paar plakken aubergine, en schep de marinade erover.

Bruschetta met scampi (eigen recept)

Ingrediënten:

  • 500 gr verse of diepgevroren rauwe scampi’s
  • 2 teentjes look
  • (zee)zout en (zwarte) peper
  • extra vierge olijfolie
  • mengsel van bieslook, pimpernel (indien beschikbaar en gewenst), en ‘platte’ Italiaanse peterselie

Werkwijze:

  • Pel de scampi’s als je ongepelde hebt gekocht.
  • Een wok- of tefalpan inwrijven met een gekneusd teentje look, dan olijfolie verhitten in deze pan.
  • Roerbak de scampi’s kort (5 à 6 min) met het tweede, geperste, knoflookteentje.
  • Ondertussen maak je de bruschette klaar volgens het basisrecept.
  • Schep een paar scampi’s per bruschetta, bestrooi met kruidenmengsel, en serveer direct.