Pepernoten

Twee versies van dit oerhollandse Sinterklaasgoed, ook wel als kruidnoten bekend, en familie van de taai-taai en de ons vertrouwde speculaas. Je hebt er alvast een ovenplaat vol aan, zo'n 80 à 100... Kies je zonde: de ene versie bevat het dubbele aan suiker maar de andere een hoop boter, ruwweg evenveel calorieën dus (lactose is een ander punt).

Je kan controleren of ze gaar zijn door er met een breinaald in te prikken — als deze droog blijft, zijn de pepernoten gaar.

Eerste versie:

Ingrediënten:

  • 200 gram glutenvrije bloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 150 gram stroop
  • 5 koffielepels speculaaskruiden — bijvoorbeeld zelf aan te maken als:
    • 2 koffielepels kaneelpoeder
    • 1 koffielepel kruidnagelpoeder
    • 1 koffielepel gemalen nootmuskaat
    • ½ koffielepel gemalen korianderzaad

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen. Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak een stevig deeg.
  • Smeer een bakplaat in met margarine, druk er knikkers van het deeg op en bak ze in de matig warme oven in zo’n 15 min lichtbruin en gaar.

Tweede versie:

Ingrediënten:

  • 200 gr glutenvrije bloem
  • snuifje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gr harde boter of margarine, in kleine blokjes
  • 2 à 3 eetlepels speculaaskruiden (zie 1e recept)

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zeef de bloem in een grote kom, en doe er het zout en de suikers bij, en roer alles door elkaar.
  • Doe de boterstukjes erbij en kneed door de bloem.
  • Leg bakpapier op de bakplaat, rol knikkers van het deeg en leg deze op de bakplaat, en bak ze in het midden van de oven in zo’n 8 min lichtbruin en gaar.