Roomsoezen of éclairs

Recept voor 10 kleine of 6 grote roomsoezen. Ook wel met het Franse ‘choux (à la crème)’ of ‘profiteroles’ aangeduid; maar in het Italiaans is ‘profiteroles’ bijna een binnestebuiten-versie, waar de losse, gevulde soezen zwemmen in een kleverige chocoladezee.

Ingrediënten:

Voor de soezen:

  • 1 dl water
  • 50 gr boter of margarine
  • 1 koffielepel suiker
  • 75 gr glutenvrije bloem
  • 2 eieren
  • eventueel een snuifje zout

Voor de vulling:

  • 400 ml melk
  • 40 gr suiker
  • 35 gr glutenvrij vanillepuddingpoeder

Voor het glazuur:

  • 40 gr glutenvrije fondantchocolade
  • 60 gr bloemsuiker
  • eventueel wat heet water

Werkwijze:

  • Breng het water met boter en suiker aan de kook.
  • Voeg er al roerend de bloem bij, en blijf op een zacht vuurtje roeren tot het deeg een bol vormt die loskomt van de pan.
  • Haal van het vuur af en klop er met een houten lepel de eieren een voor een onder.
  • Klop het beslag nog even verder en spuit het met een spuitzak (spuithuls met effen ronde opening) op een ingeboterde en met glutenvrije bloem bestrooide bakplaat.
  • Bak gedurende ongeveer 30 min in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • Bereid een vanillepudding met de melk, de suiker en het glutenvrije vanillepoeder. Laat afkoelen. Roer af en toe om velvorming te voorkomen.
  • Maak het chocoladeglazuur: smelt hiervoor de chocolade au bain marie, roer er de gezeefde bloemsuiker bij en voeg er zonodig wat heet water toe.
  • Laat de soezen afkoelen en snijd ze open, vul ze met de pudding en besmeer ze met het gedeeltelijk afgekoelde glazuur.

Variaties:

  • Verkort de baktijd een beetje als je kleine soezen bakt.
  • Door aan het soezenbeslag 60 gr gemalen kaas en 40 gr gemalen (gekookte, glutenvrije) hesp toe te voegen, bekomt men een uitstekend hartig hapje.
  • Twee éclairs kunnen met dezelfde benodigdheden en werkwijze gemaakt worden
  • Soezen en éclairs hebben ook wel graag een (wederom glutenvrije) koffieglazuur op hun dak.
Revogan balances your diet