Basisrecept plus variaties: Brood in de broodbakmachine

Zoals iedereen die met meer dan éen broodbakmachine (bbm) van verschillende merken gewerkt heeft waarschijnlijk ervaren heeft: elke bbm werkt met een eigen volgorde van ingrediënten, en wisselende resultaten. De juiste volgorde is meestal beschreven in de bijgeleverde brochure/handleiding.

Momenteel beschik ik over 2 bbm's : een oudere Panasonic zonder glutenvrij programma en een nieuwere Panasonic mét glutenvrij programma. De recepten voor het oudere model kunnen jullie terugvinden bij receptjes onder ‘Anita’ en ‘Rita’ (haar recept cadeau gekregen); deze mét glutenvrij programma zijn pas nu getest, omdat ik het machientje net voor het verschijnen van het bakboek had aankocht, en het dus nog niet voldoende getest had. Hieronder enkele recepten met goed resultaat!  In het Bakboek staan dus de recepten voor machines zonder glutenvrij programma, en bij dat basisrecept kan gerust geëxperimenteerd worden met fibrexvezels, noten, appeltjes, banaan, kruiden, suiker, chocolade… (enkel goed de hoeveelheden in het oog houden, dat er ongeveer dezelfde hoeveelheden vocht en vezels gebruikt worden!). Als toevoeging staan hieronder recepten voor de machienes met glutenvrij programma.

Basisrecept: Coelidiet (Aveve) brood, in de Panasonic machine met glutenvrij 2 uur programma

Voor deze bbm geldt volgende strikte volgorde ingrediënten, vermeld in bijgeleverde brochure:

  1. water: 100 ml
  2. melk: 180 ml
  3. eieren: 2 (gehele)
  4. (olijf)olie: 1 soeplepel
  5. Coelidiet glutenvrije bloem: 500 g
  6. (droge) gist: 1 tl / 7gr

Daarna bij ‘Select’ kies ‘glutenfree 2h’; bij ‘crust’ (korstje) verkies ikzelf ‘dark’, tenzij extra suiker bijgevoegd werd (zie opmerking).

Opmerkingen

  • Meet de ingrediënten zeer nauwkeurig af, dit is van grote invloed voor het bakresultaat!
  • Melk en water kunnen prima vervangen worden door 280 ml Alpro Soja natuur, Alpro Soja zonder toegevoegde suiker of zout, of door rijstemelk (bvb ‘rijstdrink’ van Lima.
  • Er is hier geen suiker voorzien, wie dit wenst kan tot 1 soeplepel fijne suiker toevoegen, het resultaat is dan een krokanter en bruiner korstje; ook is de smaak wat zachter. Voor wie geen suiker mag gebruiken kan dit opgevangen worden door toevoeging van fruit (zie variaties).
  • Voor dit programma kun je de ‘noten/vruchtenstrooier’ niet gebruiken. Maar lijnzaad, sesamzaadjes, zonnebloempitjes en fijngehakte noten, rozijnen, fijngesneden appel of banaan lukken prima als je ze bovenop de bloem, net voor de gist instrooit. Pas op: overschrijdt de hoeveelheden vermeld bij de variaties niet!
  • Hou er rekening mee dat het brood minder hoog rijst bij gebruik van noten en/of zaden.
  • Omdat glutenvrij meel gemakkelijk aan de kant blijft plakken: roer met een plastiek spatel (pannenlikker) ongeveer 5 à 10 min na de start het achtergebleven meel voorzichtig bij het gemengde deeg; wees zeer voorzichtig zodat je het ronddraaiende kneedmes niet raakt!
  • Voor kruiden- of olijvenbrood (dit wordt nog hertest): normaal gezien kunnen tezamen met de kruiden/olijven —  in stukjes, zonder pitjes — zelfs glutenvrije, in kleine stukjes gesneden Italiaanse pancetta toegevoegd worden zonder probleem.

Variatie 1: gemengd Teff/Coelidiet broodje

Nét te weinig Coelidiet voor een broodje, en niet weer een pakje willen openmaken? Nog net restje Teff bakmix over? Dat was ik onlangs! Resultaat: een heerlijk smeuïg brood dat absoluut niet brokkelt, ook niet na ontdooien, perfect om te toasten, bleef op een uitstap een hele godganse dag lekker, én... na een testje bleef het zo, tot na 3 dagen in de koelkast bewaard:

Volg hiervoor het basisrecept hierboven, maar met 400gr. Coelidiet en 100gr. Teff, en voeg een soeplepel suiker toe.

Variatie 2: Teff bruine bakmix met banaan en rozijnenVolg het basisrecept, maar (toevoegingen en vervangingen):

  • 4 gehele eieren ipv 2
  • 1 in kleine stukjes gesneden banaan plus 1 soeplepel rozijnen of krenten
  • Teff bakmix ipv Coelidiet
  • ½ theelepel droge gist extra (11 ipv 7 gr)

Variatie 3: Teff bruine bakmix met appel en voorgekookte rijst

Volg het basisrecept, maar:

  • 4 gehele eieren ipv 2, plus nog 1 eiwit
  • 1 in kleine stukjes gesneden appel plus hooguit 2 soeplepels van een overschotje gekookte rijst
  • Teff bakmix ipv Coelidiet
  • ½ theelepel droge gist extra (11 ipv 7 gr)

Variatie 4: Teff bruine bakmix met banaan en chocolade

Volg het basisrecept, maar:

  • 4 gehele eieren ipv 2
  • 1 grote soeplepel boter of margarine toevoegen
  • 1 in kleine stukjes gesneden banaan + 100 gr. donkere chocolade Callebaut (of ander glutenvrij merk)
  • 1 zakje vanillesuiker (maar voor wie geen suiker mag gebruiken, het kan prima zonder)
  • Teff bakmix ipv Coelidiet
  • ½ theelepel droge gist extra (11 ipv 7 gr)

Variatie 5: Nogluten maïsbrood

Dit is een vrij ‘moeilijk’ meel om mee te bakken én nog een smaakvol, niet korrelig resultaat te bekomen. Maar, daar deze bloem totaal geen tarwezetmeel en geen lactose bevat, kan ze zeer belangrijk zijn in bepaalde diëten. Spijtig genoeg bevat ze 3% suiker, wat voor sommigen weer net teveel is! Bakbestendige zoetstof voor diabetici hielp niet echt — agave-suiker kleeft een beetje, tenzij 1 soeplepel opgelost wordt in de sojamelk. Om de brosheid van de structuur op te lossen wijzigde ik het basisrecept als hieronder.

Volg basisrecept, maar (toevoegingen en vervangingen):

  • 280 ml Alpro Soja Natuur ipv melk en water
  • 1 eiwit toevoegen aan de 2 gehele eieren
  • 1 grote soeplepel boter of margarine bijvoegen
  • geen suiker nodig, maar voor wie wenst kan hier een zakje vanillesuiker toevoegen
  • 1 in kleine stukjes gesneden appel, met 1 à 2 soeplepels rijst ofwel 1 soeplepel lijnzaad dan wel sesamzaadjes
  • ½ theelepel droge gist extra (11 ipv 7 gr)
Cock's Fresh — Inspiratie voor lekkere momenten